Krémová cesnaková polievka (fotorecept)
- hlávka cesnaku
- cibuľa
- 5 zemiakov
- 3 cm masla
- 1,5 l vody
- 200 ml mlieka
- bujón zeleninový
- smotana kyslá 16%
- smotana na šlahanie 33%
- pertžlenová vňať
- chlebové krutóny
- Eidam
- 1 PL škrobového prášku (gustin) na prípadné zahustenie
- podľa chuti morská soľ
Postup receptu
Pripravíme si ingrediencie, zeleninu očistíme.
Maslo v hrnci roztopíme a osmahneme na ňom cibuľku pokrájanú na drobno do sklovita.
Potom pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a ešte minútku miešame a podlejeme 1,5 L vody.
Pridáme zemiaky pokrájané na menšie kocky, zeleninový bujón a varíme do zmäknutia zemiakov.
Keď sa nám zemiaky rozvarili, tak polievku precedíme cez sitko do druhého hrnca a zemiaky s cibuľou rozmixueme mixérom.
Po rozmixovaní zemiakov opatrne vlejeme späť polievku na zemiaky za stáleho miešania.Vymiešame si 1 kys. smotanu s 1 šľahačkou na šľahanie a s 1 PL Gustinu do hladka, pridáme 200 ml mlieka a za stáleho miešanie vlejeme do vrejúcej polievky.Podľa chuti dosolíme.
Po odstavení môžeme polievku dochutiť na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou, a podávame s upečenými chlebovými krutónmi a nastrúhaným Parmezánom.