Calzone - plnená pizza (fotorecept)
Suroviny
- 500 g hladkej múky extra špeciál 00
- 250 - 300 ml vlažnej vody
- 21 g čerstvého droždia
- 3 PL olivového oleja extra virgin
- 1 PL soli
- 1/2 CL krištálového cukru
- podľa potreby na dosku múka
- podľa potreby na potretie cesta olej
- I. náplň:
- 2 paradajky
- 3 - 4 strúčiky cesnaku
- 1 ks menšia cibule
- podľa chuti korenie čierne mleté
- podľa chuti bylinky provensálske
- podľa chuti sušený/čerstvý tymián
- podľa chuti soľ
- II. náplň:
- 100 ml kyslej smotany
- 30 g domácej údenej slaniny
- 1 ks aj s vňaťou jarnej cibuľky
- podľa chuti soľ
- 50 - 100 g /feta/ovčí/ balkánsky/iný syr plátkový
Postup receptu
Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky uprostred som namrvila droždie, pridala som cukor,zaliala vlažnou vodou, pridala som olivový olej a ked kvások vykysol - cca 15 minút, celé som spracovala so zvyšnou vlažnou vodou na vláčne, pružné, nelepivé, mäkšie cesto.
Cesto som prikryté utierkou nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 45 minút.
Vykysnuté cesto som rozdelila na 3 bochníčky, ktoré som prepracovala a nechala ešte 20 minút podkysnúť.
Na jemne pomúčenej doske som bochníček cesta po vykysnutí rozvaľkala na hrúbku asi 2 mm.
Cesto som potrela olejom, ale kolom dookola som nechala asi 1,5 cm voľný okraj
Polovicu cesta som potrela tvarohom zmiešaným so soľou a kyslou smotanou, pokládla som cibuľou pokrájanou na mesiačiky.
Na tú vrstvu som pokládla paradajky, pokrájané na plátky a plátky cesnaku. Paradajky som osolila /znesú dosť soli/ a okorenila čerstvo mletým čiernym korením
Celé som ešte posypala tymiánom a provensálskym korením.
Túto náplň som pokryla plátkami syra, mala som tekovský salámový syr. Môžete použiť akýkoľvek syr, dalej šampiňony, šunku, kolieska salámy - skrátka fantázii sa medze nekladú.
Posledný rozvaľkaný olejom potretý bochníček cesta som pomazala osolenou kyslou smotanou, posypala prúžkami domácej údenej slaninky a kolieskami jarnej cibuľky.
Aj túto náplň som pokládla plátkami syra.
Obe calcone som prehla na polovicu, cesto bez náplne som prehla nad náplň, okraje cesta som dobre pritlačila k sebe. PripravenéMôžete ozdobne pritlačiť vidličkou alebo poprehýbať prstami stlačené okraje nahor, aby náplň nevytiekla.
Calcone som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov asi 9 minút, kým povrch nebol pekne do zlato-hneda a dostal chrumkavú kôrčičku .
Nechala som trocha vychladnúť, potom som calcone prekrojila na polovicu a podávala. Každému sa ušla so smotanovo- slaninkovou a aj...
...s paradajkovou náplňou. Dobrú chuť!